Beste Nederlandse voeger heeft het heel druk.

Brabants Dagblad, Publicatiedatum: 17/01/2007
Sommigen beschouwen Bosschenaar Wim Goedhart als de beste voeger van Nederland. 'Voegen moet in je zitten.' door Wim Hagemans

Den Bosch, Slechts vier of vijf vierkante meter voegt Wim Goedhart (39) per dag. "Als het tenminste op niveau is. Voor voegen moet je geduld hebben." Alleen al het voegen van het pand van De Smidse aan de Torenstraat, waar Goedhart & Huysmans Gevelrestauraties nu bezig is, duurt een week of tien. 'Snijwerk' of 'gesneden werk' heet de voeg die tussen de bakstenen wordt aangebracht. Over enkele dagen is het werk klaar. Intussen hebben vele passanten voor het pand stil gestaan. "Wel 25 per dag gapen ons aan en zeggen: tjongejonge, dat dit nog gemaakt kan worden..."

Wim Goedhart pakt een dikke klodder specie in zijn linkerhand en met een sierlijke repeteerbeweging brengt hij die met een voegspijker snel tussen de stenen aan. Dat is het 'opzetten'. Dan volgt het snijden met behulp van een aangescherpte voegspijker.
Het resultaat is mooi: geen specievlekken op de stenen, de voeg is strak, overal even dik, en perfect van kleur. Niet opvallend, maar net genoeg cachet om de gevel er uit te laten springen. De voegen lijken uit te muur te komen, maar dat is schijn. "Bij snijwerk ligt de voeg gelijk met de steen. Bij knipwerk ligt de voeg er op." Na het metselen gewoon dichtsmeren kan ook, maar een mooie ouderwetse voeg haalt een pand helemaal op. Wim Goedhart weet niet wat hij liever zou willen doen om zijn brood te verdienen. Zijn opa voegde al, en zijn vader richtte in 1970 een eigen bedrijf op, dat onder andere veel werkte voor bouwbedrijf Nico de Bont. Na het plotselinge overlijden van zijn vader trad Goedhart in dienst bij Nico de Bont.

Sinds 1992 heeft hij een eigen bedrijf. Een jaar geleden fuseerde hij met Peter Huysmans (38). Bedrijfsleider Henk van den Brand van bouwbedrijf Nico de Bont beschouwt Wim Goedhart als de beste voeger van Nederland. Op de website van Goedhart & Huysmans staat dat de volgende generatie Goedharts zich al aandient. Nou ja, de twee zoons van Wim Goedhart zijn pas 10 en 7 jaar oud. "Ik hoop echt dat ze het ook willen, en dat ik hen het vak kan leren. En ik hoop dat ze ook, net als mijn vader en ik, aan de Sint-Jan kunnen werken." Het zijn niet de minste projecten waar zij gewerkt hebben en nog steeds voor gevraagd worden. Aannemers uit heel Nederland staan voor hen in de rij. Tegen Goedhart en Huysmans is al gezegd dat ze op de Restauratiebeurs in de Brabanthallen moeten gaan staan. "Maar waarvoor? We hebben voor het hele komende jaar al werk." De waardering is er wel, maar Goedhart en Huysmans vinden dat het vak onderbelicht is. "Voegen moet in je zitten. Er zijn er maar heel weinig die de finesses van het vak zien." Een vrouw die vandaag bij het werk aan de Torenstraat blijft kijken, is zo iemand. "Mijn man is ook voeger, maar kan dat werk niet", zegt zij bewonderend.